Home Fysiotherapie Erkelens Roos van Adrichem Beweegprogramma Claudicatio

 

Wat is claudicatio intermittens (CI) of: wat zijn etalagebenen?

 

Tijdens het lopen hebben de beenspieren meer zuurstof nodig dan in rust. Die zit in uw bloed, het transportmiddel in uw lichaam. Zuurstof wordt door bloedvaten (de slagaders) aangevoerd. Als u sneller loopt of een heuvel opgaat, gebruikt u meer zuurstof.

 

De klachten ontstaan doordat bij etalagebenen de slagaders van het been door aderverkalking vernauwd zijn. De vernauwing zorgt voor een verminderde aanvoer van bloed en dus van zuurstof naar de beenspieren. Dat zorgt voor pijnklachten tijdens het lopen, in uw voet, kuit, dijbeen of bil, afhankelijk van de plaats van de bloedvatvernauwing.

Als u stilstaat, komen de spieren tot rust en kan het zuurstoftekort worden aangevuld.

Hierdoor nemen de klachten dan weer af.

 

Wat kan de fysiotherapeut voor u doen?

 

Door de pijn bent u geneigd minder te bewegen waardoor de klachten alleen maar verergeren. De fysiotherapeut helpt u om in beweging te blijven en de problemen door etalagebenen te verminderen in uw dagelijkse leven. Dit gebeurt door middel van looptherapie.

 

Intake

 

Na een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek wordt een looptest afgenomen waarmee de maximale loopafstand wordt gemeten. Deze test is het startpunt van de therapie.

Later in de therapie wordt deze herhaald om de vooruitgang te meten.

 

Looptherapie

 

Bij etalagebenen is uw loopafstand afgenomen. Met de looptherapie hebben wij als doel de pijnvrije loopafstand te verbeteren zodat u in het dagelijkse leven minder beperkingen heeft.

De looptraining bestaat uit conditietraining, krachttraining en er wordt specifiek naar uw looptechniek gekeken.

 

Over ons

 

Wij zijn aangesloten bij Claudicationet, het landelijke netwerk looptherapie.

 

 

Laatst aangepast (maandag, 17 juni 2013 07:26)